Una dintre cele mai vechi stele ne-ar putea arăta începuturile Universului
O echipă de oameni de știință a dat peste una dintre cele mai vechi stele din galaxia noastră. Descoperirea este cu atât mai uimitoare, cu cât este a doua stea de acest fel.
Echipa de cercetători spanioli a observat vedeta galaxiei noastre, pe numele ei J0815 + 4729, cu ajutorul unei perechi de telescoape. Vârsta stelei a fost determinată pe baza cantității de elemente grele pe care le conține.
Steaua s-a născut, probabil, la 300 de milioane de ani după Big Bang, sau acum 13,5 miliarde de ani, fiind una dintre cele mai vechi stele observate vreodată. Prin comparație, Soarele este are doar circa 4,6 miliarde de ani. „Identificarea și caracterizarea chimică a acestor corpuri vor da, cu siguranță, o lumină asupra evoluției chimice timpurii a galaxiei și a naturii primelor stele”, scriu autorii studiului.
Cercetătorii au folosit spectrografe pe telescopul William Herschel si Gran Telescopio de Canarias. Aceste dispozitive pot detecta diferitele elemente prezente într-o stea pe baza lungimilor de undă pe care le oferă. Majoritatea elementelor din J0815 + 4729 par a fi ușoare, cum ar fi calciu sau carbon. În mod normal, fierul este unul dintre cele mai ușoare elemente găsite în stele.
Există atât de puțin fier în J0815 + 4729, mai puțin cu zece milioane decât în Soare, încât autorii nici nu pot măsura cantitatea. În astfel de stele, toate elementele, mai grele decât hidrogenul și heliu, ar putea fi făcute atunci când o stea masivă, una dintre primele generații de stele din Univers, a suferit o explozie supernovă chiar înainte de formarea acestei stele.
Cu fiecare evoluție, sau supernova, stelele își schimbă forma și dobândesc noi trăsături, în acest caz, elemente grele. J0815 + 4729 este veche, dar nu este singura. Cercetătorii au clarificat că este a doua cea mai bogată stea în carbon și metal slab, după o alta descoperită de o echipă australiamă, numită SMSS J0313-6708.